Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Laatste nieuwsbrief

Nieuwsbrief Jabulani Kids Zimbabwe mei 2014

 
In deze nieuwsbrief leest u welke activiteiten bestuursleden van Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) en vooral de kinderen en werknemers van het King George VI (KGVI) centrum in het afgelopen halfjaar hebben ondernomen. 

Het verhaal van Methembe – een verandering met een lach
Boek uw vakantie en help KGVI
Sweat for JKZ –fietsen voor het goede doel
Bestuurslid Mirjam Tervoort vertelt over haar sponsorloop voor JKZ; de halve marathon van Schoorl.
Milan verkoopt cakejes voor JKZ
Donatie van het Afrika Studie Centrum
Haganum steunt JKZ
De Wollebrandcross 2014
Never give up
We kwamen met een laptop en gingen met een grote glimlach
Waarom doneer je?
Bijscholing van een KGVI docent in Europa
Een greep uit de nieuwtjes van KGVI

 

Het verhaal van Methembe – een verandering met een lach

Methembe is geboren met arthrogryposis, een afwijking van zijn enkels en polsen. Dankzij verschillende operaties kan hij weer rennen met zijn vrienden en schrijven.  

Dit filmpje laat zien hoe nuttig uw donatie is:

http://www.youtube.com/watch?v=UpiF0DVSuR8&feature=youtu.be

Boek uw vakantie en help KGVI

Uw kunt King George VI (KGVI) helpen door uw vakantie te boeken via goededoelshop.nl. Deze site linkt door naar maar liefst 48 bekende reisorganisaties. Iedere keer dat een bezoeker op de site doorklikt naar een reisorganisatie, betaalt goededoelshop.nl een klein bedrag aan een goed doel. Dit kost u niets. Het enige wat u moet doen is een account aanmaken op goededoelshop.nl en stichting Jabulani Kids Zimbabwe (JKZ) instellen als uw goede doel. Zie voor meer informatie onze website.

Doordat de bedragen die u aan uw vakantie besteedt vaak hoger zijn dan andere online aankopen, leveren deze ook behoorlijk wat op voor KGVI. Zo levert een ticket al snel 10 tot 20 euro op, maar ook autohuur, vakantiehuisjes of hotelovernachtingen kunt u via goededoelshop.nl boeken. Zo is uw vakantiegeld indirect ook vakantiegeld voor de kinderen van KGVI.

Via goededoelshop.nl kunt u niet alleen vakanties boeken maar ook bestellen bij tientallen webwinkels, zoals bol.com, Wehkamp en Zalando. Attendeer ook uw omgeving op deze geweldige manier van geld doneren.

goede doel shop.jpg

Sweat for JKZ –fietsen voor het goede doel

Na het enorme succes van vorig jaar kondigen we vol trots aan dat Sweat for JKZ dit jaar navolging krijgt. Op 28 juni 2014 fietst een peloton van minimaal 8 en maximaal 25 deelnemers een rondje Zuiderzee. Deze mannen en vrouwen zullen maar liefst 300 kilometer afleggen, terwijl ze zich laten sponsoren voor JKZ.

We zoeken nog een paar bikkels met goede fietsconditie die mee willen doen aan dit evenement. We starten ’s morgens bij zonsopgang in Huizen en verwachten dan ’s avonds laat de eindstreep te halen. Er wordt elke 50 km gestopt en er zijn twee lange pauzes om goed te eten en te rusten. Het tempo wordt bepaald door de langzaamste fietser want het principe is ‘samen uit, samen thuis’. We verwachten gemiddeld 25 km/u te fietsen.

Met koersdirecteur Rene Voogt, DJ Sjakka (Rogier Wegerif), catering onderweg en sportmassage na afloop belooft dit weer een geweldig evenement te worden. 

sweat for JKZ.jpg

Aanmeldingen en informatie:

Ton Bontekoe
06 24 91 89 50
ton.bontekoe@gmail.com

of

Mirjam Tervoort
 06 36 34 44 74
 mtervoort@online.nl

Wilt u deze bikkels een financieel hart onder de riem steken dan kan dat middels een donatie op rekeningnummer NL71RABO0384227708 tnv Stichting Jabulani Kids Zimbabwe o.v.v. Sweat for JKZ 2014

Wilt u op een andere manier bijdragen aan het slagen van deze lange dag? Vraag dan op 28 juni 2014 een plaatje aan via www.facebook.com/jabulanikids. De sportievelingen krijgen deze te horen via de speakers op de volgauto.

Bestuurslid Mirjam Tervoort heeft voor JKZ de halve marathon van Schoorl gelopen. Ze vertelt over haar race.

 ‘Op 9 februari liep ik mijn eerste halve marathon. Met windkracht 5 en regen ging ik van start. Ik had me ingesteld op het allerergste. Normaal gesproken zijn de supporters langs de kant de mensen die je richting de eindstreep duwen, maar hier in Schoorl liepen we kilometers door het duin zonder ook maar een supporter tegen te komen. En geef ze eens ongelijk met dit weer.’

‘Maar op 16 kilometer, midden in het duin stonden daar mijn ouders samen met mijn oom en tante. Gehuld in regenkleding en met een geweldig spandoek. Ik was zo ontzettend blij dat ze daar stonden dat het me niet kon schelen dat de foto die we daar maakten me 3 minuten van mijn tijd kostte. Die foto is goud waard. Na dat moment kreeg ik vleugels. Mijn vrienden gaven me op 18 kilometer nog een enorme boost en vlak voor de finish kreeg ik bloemen van mijn jongste nichtje. Wat was ik trots op mezelf en wat was ik trots op mijn supporters. Uiteindelijk ging ik na 2 uur en 15 minuten over de eindstreep en haalde ik op dat moment  146 euro binnen voor JKZ dankzij de mensen die mij hadden gesponsord.’

mirjam lopen.jpg mirjam spandoek.jpg

Milan verkoopt cakejes voor JKZ

Waarom wachten tot koningsdag met cakejes verkopen? dacht Milan Gilijamse. Hij ging bij de buren langs en verkocht maar liefst zeven van deze prachtige cakejes en doneerde de opbrengst van ruim 7 euro aan JKZ. Dankjewel, Milan! We zijn superblij met dit mooie initiatief.

Milan Gilijamse.jpg

Donatie van het Afrika Studie Centrum

In januari 2014 heeft JKZ 1570 euro ontvangen van het Afrika Studiecentrum in Leiden. Reden te meer dus om contact op te nemen met directeur Ton Dietz en Harry Wels, wetenschappelijk medewerker, die wij bij JKZ nog goed kennen als voormalig lid van onze Raad van Advies.

Harry legde uit dat het ASC ieder jaar een donatie doet aan een Afrika-gerelateerd goed doel. Het ASC doet dit door een kleine competitie uit te schrijven onder zijn medewerkers. Zij kunnen een goed doel voorstellen met uitleg waarom dat doel dit jaar gesteund moet worden.

Harry zegt: "Als oud-bestuurslid draag ik JKZ nog steeds een ontzettend warm hart toe en ik heb voorgesteld de donatie dit jaar aan hen te doen toekomen. Goede doelen strijden binnen het ASC ieder jaar op een behoorlijk competitieve markt, maar JKZ heeft het mij heel gemakkelijk gemaakt door een uitstekende website te hebben die overtuigt en voor het project pleit. Dank aan het ASC voor dit sympatieke initiatief en JKZ alle succes gewenst met dit prachtige werk!"

Dank je Harry, en ook dank aan al je collega's van het ASC in Leiden.

Haganum steunt JKZ

Al meerdere jaren gaat de opbrengst van de Kerstactie van de leerlingen van het Haganum in Den Haag naar JKZ. Eerst dankzij de inzet van Niek Bollemeijer en dankzij die van zijn zus Juliette, haar vriendin Marjolein en docent Tim den Hollander.aaH

kerstactie-Haganum-b.jpg

De Kerstactie van 2013 bracht meer dan 2000 euro op. Maar dat kan nog beter, vonden Tim en zijn leerlingen: zij hebben ervoor gezorgd dat vanaf 2014 alle acties voor een goed doel van het Haganum voor de kinderen van het KGVI centrum zullen zijn. Zo wordt er jaarlijks naast de Kerstactie ook een lesmarathon georganiseerd. En omdat 2014 een jubileumjaar is voor het Haganum denkt men aan meerdere activiteiten, zoals een sponsorloop, een musical, en andere activiteiten die deels uitlopen tot in 2015.

Haganum, veel dank!

De Wollebrandcross 2014

Het bestuur van JKZ,  de leden van de Raad van Advies en vrienden van de stichting hebben dit jaar weer namens Nature’s Pride meegelopen met de jaarlijkse Wollebrandcross. Stichting de Wollebrandcross organiseert jaarlijks (sport)evenementen in het Westland waarvan de opbrengst gaat naar verschillende goede doelen in binnen- en buitenland. Onze trouwe donateur Nature’s Pride zorgde weer voor een grote donatie aan deze actie. Dit jaar geen sneeuw, maar wel een mooie wandeling langs de glastuinbouw en wateren van het Westland. Iedereen bedankt voor zijn sportieve inzet.

http://jabulanikids.nl/images/wollebrand-2014a.jpg http://jabulanikids.nl/images/wollebrand-2014b.jpg

Never give up

Natalie Sneppe studeert ergotherapie aan de Vesalius Hogeschool in Gent. Ze heeft  in 2013 stage gelopen op het KGVI centrum. Na thuiskomst in België organiseerde zij een benefietavond: Never Give Up. Van de opbrengst van deze avond wil zij therapie- en verzorgingsmateriaal aanschaffen voor het centrum.  Een jaar later bezoekt zij het centrum om de materialen persoonlijk te overhandigen.

 “Na het organiseren van het benefiet Never Give Up met de hulp van enkele mensen, ben ik met 2 vriendinnen terug naar Zimbabwe getrokken.

Afgelopen februari hebben we met ons drieën een bezoek gebracht aan KGVI om de reeds geleverde rolstoelkussens te bekijken en de aangekochte rolstoelkussen vanuit België en ander materiaal af te geven.

 

 

In maart ben ik nog met een vriendin teruggekeerd om daar gedurende tweeëneenhalve week middagactiviteiten te geven zoals  pret met waterballonnen, tekenen met krijt, waterbellen blazen, vriendschapsbandjes vlechten of met parels maken, pannenkoekenbakken, chocolademousse maken, een presentatie over de wereld, Europa en België; schminken.

Het enthousiasme van de kinderen kon weer niet op. Voor mij was het mooiste om te zien hoe de kinderen vooruitgang hadden gemaakt en hoe gelukkig ze waren.

Vooral Mike liet me niet onberoerd. Ten gevolge van een losliggende elektriciteitskabel is hij zijn ledematen verloren. Vorig jaar tijdens mijn stage kwam hij geregeld naar de ergotherapie en zag ik een rustige jongen naast mij die veel moeite had met zijn schoolwerk. Dit jaar daarentegen zag ik een jongen boordevol zelfvertrouwen die trots demonstreerde hoe hij zelf zijn bed opmaakt (met behulp van zijn tanden wel te verstaan), hoe hij meehelpt om hun ‘huis’ proper en net te houden, hoe hij zijn tanden poetst.

   

Dit is nog maar eens een teken dat mensen met een beperking tot meer in staat zijn dan we denken. KGVI probeert zoveel mogelijk uit de kinderen te halen zodat ze later zo sterk en zelfstandig mogelijk in het leven kunnen staan. Hopelijk blijft het centrum voldoende sponsoring krijgen zodat de toekomst van deze kinderen er beter kan uitzien.

Ik heb er mijn hart verloren en blijf teruggaan en steunen waar mogelijk.’

Wil je meer lezen. Het verhaal van Natalie is te volgen via haar blog. http://nataliesneppe.wordpress.com/

We kwamen met een laptop en gingen met een grote glimlach

Kim en Jasper belanden na een rondreis door Afrika op KGVI. Zij doen hun verhaal:

‘Na 7 maanden komt het einde van onze reis door Europa, het Midden-Oosten en Afrika in zicht. Een goed moment om een nieuwe eigenaar te vinden voor de laptop die ons de afgelopen maanden heeft bijgestaan. Een korte zoektocht op internet brengt ons in contact met JKZ en een paar dagen later gaan wij met laptop en kleding op weg naar het KGVI Centrum.

Nadat we een paar maanden door Afrika hebben gereisd, liggen onze verwachtingen van dergelijke centra niet hoog, zeker niet als het de zorg voor lichamelijk gehandicapten en slechthorenden betreft. Gelukkig is niets minder waar en overtreft het KGVI Centrum al onze verwachtingen.

Al bij de ingang worden we overspoeld door de positieve energie die hier hangt. Lachende gezichten, hardwerkende studenten en liefdevolle begeleiding door docenten en therapeuten. Tijdens de rondleiding door het centrum krijgen we een indruk van de grootsheid van dit centrum. Klaslokalen, sportruimtes, ateliers, een podium, slaapzalen en nog heel veel meer.

kim en jasper.jpg never give up.jpg

Als we een kijkje nemen in een klas met slechthorende leerlingen vraagt de juf een bijnaam voor ons te bedenken. Een klein jongetje met twinkeloogjes steekt zijn vinger op en maakt een draaiende beweging met zijn pink tegen zijn wang. Dat zal vanaf nu het gebaar voor mij zijn, gebaseerd op het kuiltje in mijn wang.

Met een grote glimlach lopen wij terug naar ons hostel. Hier wordt gelachen, hier wordt onderwezen met oog voor de toekomst en hier worden kinderen en jongeren gestimuleerd in het ontwikkelen van hun kwaliteiten. Wat ons betreft een groot voorbeeld voor vele andere centra.

Dank jullie wel voor de mogelijkheid om een kijkje te mogen nemen in jullie prachtige centrum en wij wensen jullie al het goeds voor de toekomst.’

Vriendelijke groeten,

Kim & Jasper

Waarom doneer je?

Maudy 't Lam-van Dijk uit Soest vertelt: Via een aangetrouwde nicht ben ik te weten gekomen van het bestaan van de JKZ en waar de enthousiaste bestuursleden (vrijwilligers!) zich voor inzetten. Zelf heb ik mijn jeugdjaren in de tropen doorgebracht en ik denk dat ik daardoor nog steeds interesse heb en gevoelig ben voor de levens die van ontwikkelingshulp afhankelijk zijn.

Op uitnodiging van Maaike ben ik in 2011 naar het jubileumfeest gekomen. Ik herinner mij nog goed de grote koude hal welke werd gevuld door de warmte van de gasten en leden van JKZ. Ik zag blijheid, vriendelijkheid, enthousiasme en oprechte gedrevenheid.

In de film iThemba roerde het mij te zien hoe de negatieve start van deze jonge mensen met een beperking in Zimbabwe zo'n positief gevolg kreeg en hun geluk uitstraalde. Ik voelde nog meer warmte.

Als ik nog jong was, zou ik zo m'n handen uit de mouwen willen steken voor dit goede doel, maar deze 'oude tante' houdt het op doneren aan een stichting waarvan ik te weten ben gekomen dat het geld goed besteed wordt.

Bijscholing van een KGVI docent in Europa

Sindile Mhlanga, een docent aan het KGVI centrum, heeft in 2013 een jaar in Ierland gestudeerd. Hij volgde er een programma over mensenrechten van gehandicapten met een studiebeurs van de Open Society Foundation. Sindile is slechthorend en heeft van jongs af aan al de ambitie om zich in te kunnen zetten voor medeslechthorenden.

Hij volgde cursussen over onder meer het verdedigen van mensenrechten, wetten en beleid voor gehandicapten, inclusief onderwijs (waarbij gehandicapten kunnen deelnemen aan regulier onderwijs) en rechten van gehandicapten.

Ter afsluiting van het jaar deed hij een onderzoek naar de vraag hoe Zimbabwe ook inclusief onderwijs kan krijgen. Hij concludeert dat studenten met een handicap nog steeds grotendeels onzichtbaar zijn. in de Zimbabwaanse wet. Hun recht op onderwijs wordt impliciet of helemaal niet genoemd. Hij vindt dat er geen inclusief onderwijs is vanwege onderliggende discriminerende oorzaken, ook al wordt gebrek aan geld vaak als excuus genoemd. Wetten zijn nooit aangepast om toegang tot onderwijs te garanderen, zodat uitsluiting door kan gaan. Dus pleit hij in zijn scriptie voor het zodanig aanpassen van de wet dat scholen kunnen worden aangesproken op hun beleid.

sindile 1.jpg sindile 2.jpg sindile 3.jpg

Sindile heeft belangrijke inzichten opgedaan die hij in Zimbabwe kan gebruiken om zich in te zetten voor gehandicapten. Hij heeft geleerd hoe hij zich hard kan maken voor mensenrechten en echt invloed kan uitoefenen voor de belangen van gehandicapten. Op dit moment doceert hij gebarentaal aan nieuwe onderwijzers op het KGVI centrum. Ook werkt hij aan een poster over hiv/aids die gezondheidswerkers kunnen gebruiken voor de counseling van dove en slechthorende mensen die leven met hiv/aids. 

Een greep uit de nieuwtjes van KGVI

Vimbai heeft de Rotary Public Speaking competitie gewonnen. Deze voordrachtwedstrijd werd tot nu toe altijd door leerlingen van privéscholen gewonnen. De jury vond haar toespraak goed geschreven, onderhoudend en gepresenteerd met prachtig zelfvertrouwen.

Er zijn goede examenresultaten geboekt. Een van de dove meiden is door haar prestaties zelfs toegelaten tot het National Institute for the Deaf in Kaapstad waar ze een driejarige opleiding in cosmetica gaat volgen. Twee meiden houden met hun resultaten de naam van het KGVI centrum hoog op Petra Highschool waar Ginogirl, ook een oudleerling van het KGVI centrum is toegetreden tot de marimba band.

Het Liliane Fonds heeft via diverse kleine projecten oud-leerlingen van het KGVI centrum geholpen met wat middelen voor het beginnen van kleine ondernemingen. Zo heeft een voormalige leerling kralen voor zijn kleine sieradenhandel ontvangen en ook hulpmiddelen voor zijn handicap zoals een speciaal kussen voor drukplekken. Een andere oud-leerling heeft een vriezer gekregen voor haar cateringwerk en nog een andere leerling materialen om te tekenen en schilderen.


Afgelopen trimester hebben een aantal ernstig gehandicapte kinderen mogen paardrijden. Het was geweldig om te zien hoe ze al gauw vol vertrouwen konden rijden en de paarden knuffelden terwijl ze in het begin nog bang voor de dieren waren.

 

Dankzij een donatie uit Schotland is er een nieuwe tuinman aangesteld en is er een druppelirrigatie systeem aangelegd. De tuinen leveren nu meer op dan ooit tevoren. Er was niet alleen genoeg voor eigen gebruik, maar er konden zelfs tomaten en kool verkocht worden. Ook is er voor het eerst aubergine verbouwd wat vervolgens tot allerlei nieuwe recepten heeft geleid.

Ten slotte heeft KGVI met drie andere scholen een danswedstrijd gehouden. Er was ook traditioneel voedsel en er werd gezongen. Het is belangrijk om de kinderen die in de stad leven contact te laten houden met hun traditionele culturele achtergrond en natuurlijk omarmen de kinderen elke gelegenheid om te dansen.