Stichting Jabulani Kids Zimbabwe

Jaarverslag stichting Jabulani Kids Zimbabwe 2003

 

Download dit jaarverslag in pdf formaat

 

Jaarverslag 2003

 

Inleiding

Als bestuur van stichting Jabulani Kids Zimbabwe nodigen wij u graag uit dit jaarverslag te lezen. Wij hopen dat u na het lezen met ons van mening bent dat Jabulani Kids Zimbabwe een stichting is om trots op te zijn, een stichting die het waard is om gekend en gesteund te worden.

Stichting Jabulani Kids Zimbabwe (vanaf hier aangeduid met JKZ) bestaat sinds november 2001. Zij ondersteunt het King George VI centrum in Zimbabwe. Stichting JKZ is volledig afhankelijk van giften van particulieren, bedrijven, en organisaties die zich met ontwikkelingssamenwerking bezig houden. Daarnaast organiseert het bestuur van JKZ allerlei activiteiten om fondsen en vrijwilligers te werven.

Het King George VI centrum (vanaf hier aangeduid met KG VI centrum) biedt revalidatie en huisvesting aan kinderen in de leeftijd van drie tot achttien jaar met een lichamelijke handicap en slechthorende kinderen. Het KG VI centrum werkt nauw samen met de King George VI Memorial school en vangt kinderen uit heel Zimbabwe op. Het KG VI centrum is een nongouvernementele organisatie en wordt bijna volledig bekostigd met donaties. Sinds december 2003 wonen er 95 kinderen in het KG VI centrum en volgen 180 leerlingen onderwijs op de KG VI Memorial school.

Aan de leerlingen van het KG VI centrum en de school worden vier verschillende aspecten van vorming en onderwijs geboden:

  • basis- en voortgezet onderwijs
  • Independent Living", waarmee kinderen leren zichzelf te redden bij dagelijkse activiteiten zoals hun eigen verzorging en huishoudelijke taken
  • revalidatie, waarmee kinderen leren omgaan met hun beperkingen en zonodig specifieke voorzieningen krijgen zoals een rolstoel, een communicatiehulpmiddel of speciaal bestek
  • werkervaring, waarmee kinderen worden voorbereid op hun toekomst. Om de grote stap naar een baan te overbruggen kunnen kinderen stage lopen bij bedrijven of organisaties.

Elk van deze vier aspecten speelt een belangrijke en unieke rol in de ontwikkeling van deze kinderen tot volwaardige volwassenen.

 

1. Het jaar 2003

Het jaar 2003 was het tweede jaar van bestaan van JKZ. Een jaar dat veel giften, nieuwe donateurs, leuke projecten en activiteiten heeft gebracht. Na een goede start in 2002 heeft JKZ niet stilgestaan, het bestuur is enthousiast doorgegaan met het werven van fondsen en vrijwilligers. Dit heeft dankzij het goed draaiende bestuur geleid tot vele donaties en vele enthousiaste vrijwilligers.

De bloei van JKZ komt op een goed moment aangezien de situatie in Zimbabwe schrijnend is en nog steeds verslechtert. Door droogte, een instabiele economie en dito politiek, bestaat er een tekort aan basisvoorzieningen zoals voedsel en medicijnen. De hulp van JKZ aan het KG VI centrum blijft daarom hard nodig en het bestuur hoopt in 2004 weer vele fondsen en vrijwilligers te werven met als doel bij te dragen aan het voortbestaan van het KG VI centrum en de toekomst van de kinderen van het KG VI centrum.

In 2003 heeft het bestuur afscheid genomen van Mieke van den Berg. Zij heeft zich twee jaar enthousiast ingezet voor JKZ. Het bestuur wil haar hiervoor nogmaals hartelijk bedanken. Het bestuur van JKZ gaat nu verder met zes bestuursleden, die allen op de een of andere manier met het KG VI centrum in aanraking zijn gekomen.

Het bestuur wil iedereen bedanken die, in welke vorm dan ook, ons het afgelopen jaar heeft ondersteund en die JKZ en haar bestuur daardoor vertrouwen heeft gegeven.

 

2. Activiteiten JKZ

De volgende activiteiten hebben plaatsgevonden in 2003:

  • JKZ heeft deelgenomen aan kinderfestival Via del Mondo Tilburg met een eigen stand waar men terecht kon voor informatie en activiteiten voor de kinderen.
  • In augustus liep onze penningmeester de Nijmeegse Vierdaagse en liet zich voor een groot bedrag sponsoren.
  • Verspreid over het jaar zijn er vier vrijwilligersavonden gehouden, waar vele geïnteresseerden op afkwamen. Deze avonden hebben verschillende nieuwe vrijwilligers voor het KG VI centrum opgeleverd.
  • In oktober en november heeft JKZ de kindercursus, "Jabulani Joy", verzorgd in een naschoolse opvang in Utrecht.
  • 120 kinderen hebben deelgenomen aan een grote en succesvolle sponsorloop, ter afsluiting van de kindercursus "Jabulani Joy".
  • Aan het eind van het jaar heeft een eerste bijeenkomst plaats gehad van de "Vrienden van JKZ", waar meerdere initiatieven uit zijn voortgekomen.
  • Twee nieuwsbrieven hebben donateurs en belangstellenden gedurende het jaar op de hoogte gehouden van genoemde activiteiten.

 

3. Waaraan zijn uw giften besteed?

In 2003 ontving het KG VI centrum meer dan de helft van het budget uit donaties, grotendeels waren die afkomstig van JKZ. Dit budget werd op de volgende manier besteed:

  • Salariskosten voor huismoeders en huisvaders, verpleegkundigen, therapeuten en de directie besloegen 30 procent van het budget
  • 23 procent van het budget werd uitgegeven aan voeding voor de kinderen die wonen in het KG VI centrum
  • Naar lopende zaken, zoals kosten voor elektriciteit, water en transport, de schoolbus, ging 7 procent van het budget
  • Medische kosten bedroegen 5 procent van het budget
  • 5 procent van het budget was voor spelmaterialen en boeken voor de woonunits
  • Onderhoud van de gebouwen kostte het centrum 5 procent van het budget
  • 12 procent van het budget werd afgedragen aan de belastingen
  • De rest, 13 procent van het budget, ging naar verschillende kleinere posten.

 

4. Plannen voor de toekomst

Hoofddoelstelling voor 2004 is de werving van fondsen voor het KG VI centrum. Dit om het KG VI centrum te ondersteunen bij de activiteiten die het organiseert voor de gehandicapte kinderen die verbonden zijn aan dit centrum. Daartoe zullen wij doorgaan met de organisatie van activiteiten en het leggen van contacten met particulieren, bedrijven en instellingen die JKZ financieel willen steunen om haar doelstelling te realiseren.

Daarnaast wil JKZ nieuwe vrijwilligers blijven werven voor het KG VI centrum. Het gaat hier met name om vrijwilligers met een achtergrond in de fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, maatschappelijk werk en soortgelijke opleidingen. Vrijwilligers kunnen tegen kost en inwoning een belangrijke bijdrage leveren aan de vier aspecten van onderwijs en vorming die het KG VI centrum biedt. Zij leveren een bijdrage aan het werk dat gedaan moet worden en kunnen een belangrijke rol spelen door middel van kennisoverdracht, door de expertise die zij hebben.

Een mogelijkheid is dat studenten hun afstudeeronderzoek of stage in het KG VI centrum doen. Het KG VI centrum is een boeiende plek voor studenten die de wereld eens vanuit een ander perspectief en voor hen andere cultuur willen bekijken. JKZ wil hierbij graag een faciliterende rol spelen en heeft hiertoe inmiddels contact gelegd met onderwijsinstituten en studenten.

 

5. Financieel verslag

In 2003 kwamen de inkomsten van JKZ voornamelijk van particuliere donaties, de hoofdsponsor Pragmavision en opbrengsten door activiteiten van bestuursleden en vrijwilligers.

Ongeveer halverwege het jaar 2003 zijn we van Triodos bank overgestapt naar de Rabobank. Tot het einde van 2003 hadden we daardoor twee bankrekeningen. Eind 2003 is de Triodos rekening opgeheven. Door de overstap naar de Rabobank was het mogelijk om de machtigingen te incasseren. Het incasseren loopt nu goed en per maand, per kwartaal en per (half)jaar zijn er vele donateurs die ons machtigen. Dit betekent voor ons constante donaties waar we op kunnen rekenen.

In totaal is er in 2003 € 17.568,80 ontvangen. De totale kosten bedroegen dit jaar € 1.114,72. Dit betekent dat in totaal een percentage van 6,34 % besteed is aan kosten van de stichting. Zoals u in de balans kunt zien zijn er nog te ontvangen bedragen, deze horen bij de sponsorloop en de kindercursus "Jabulani Joy". Deze bedragen hebben we in 2004 ontvangen.

Er is in totaal een bedrag van € 14.150,00 overgemaakt naar het KG VI centrum. Hiervan was € 13.000,00 vrij te besteden en € 1.150,00 was projectgebonden, voor het boomgaardproject. Doordat er aan het eind van 2003 problemen waren met de banken in Zimbabwe en de inflatie hoog was, hebben we op aanraden van de directeur van het KG VI centrum het geld wat langer op onze rekening gehouden. Vandaar dat er aan het eind van het jaar een overschot is.

 

Staat van baten en lasten over 2003

Debet Credit
Bijdragen
Ontvangen donaties € 14.015,15
Opbrengst Nijmeegse vierdaagse € 1.575,00
Opbrengst sponsorloop Kampong € 1.796,85
Opbrengst KiTS cursus € 181,80
Bijdragen totaal € 17.568,80
Rente opbrengsten (Res)
Rente opbrengsten banken € 11,81
Rente opbrengsten (Res) totaal € 11,81
Bestuurskosten
Representatiekosten € 134,50
Bestuurskosten totaal € 134,50
Algemene kosten
Reiskostenvergoedingen € 114,08
Contributies & abonnement € 256,08
Drukwerk & papier € 105,02
Kosten KiTS-cursus "Jabulani Joy" € 140,88
Kosten sponsorloop Kampong € 86,62
Kosten Bijeenkomst Vrienden van JKZ € 36,62
Kosten festival Villa del Mondo € 141,31
Bankkosten € 146,61
Overige algemene kosten € 87,50
Algemene kosten totaal € 1.114,72
Storting aan KGVI
Storting aan KGVI vrijbesteedbaar € 13.000,00
Storting aan KGVI projectgebonden € 1.150,00
Storting aan KGVI totaal € 14.150,00
Nog over te maken in 2004 € 2.181,39
TOTAAL € 17.580,61 € 17.580,61

 

Balans 2003

Debet Credit
Vorderingen
Te ontvangen bedragen € 663,50
Vorderingen totaal € 663,50
Eigen vermogen/kapitaal
Kapitaal € 363,04
Reserves € 7.704,45
Eigen vermogen/kapitaal totaal € 8.067,49
Rabobank
Rabobankrekening € 9.585,38
Rabobank totaal € 9.585,38
Nog over te maken in 2004 € 2.181,39
TOTAAL € 10.248,88 € 10.248,88

 

top van de pagina

Ga naar navigatie